zondag 1 januari 2012

Dag 23


Vandaag is de afstand 280 km: La Paz-Puno. Om 10 uur vertrekken we, en duiken we opnieuw de drukke stad in. Aan de rand van de stad zijn we op zoek naar benzinepompen die ook aan buitenlanders willen verkopen. Het blijkt namelijk dat dit niet overal kan. Toch vinden we er een, en iedereen wisselt zijn laatste bobs in voor benzine. De Ruta 2 voert ons de stad uit, naar het Titicaca-meer. We nemen nog een lunchstop aan dit meer, en daarna rijden we nog 15 km naar de oversteekplaats (met de primitieve houten veerboten, Tiquina genaamd). Het is weer een echte belevenis (zie foto).



We vervolgen onze weg langs het Titicaca-meer, en zien daarbij Chirapaqua de mensen de was in de rivier doen, en daar ook zelf baden.



Daarna stijgen we snel naar 4200 meter, en dat geeft een prachtig uitzicht op het Titicaca-meer. Bij de grensovergang naar Peru gaat het gelukkig snel, en we zijn blij dat we Bolivia verlaten. Een overnachting was voor iedereen genoeg...
We tanken allemaal vol, en wisselen naar Peruaans geld (100 dollar = 250 nuevo Sol; ze hebben er dus een aantal nullen afgehaald). We zetten ons horloge nog een uur terug, en daarmee is het nu zes uur later dan in Nederland. De eerste 40 km in Peru is de weg slecht: wel verhard, maar veel gaten. Om kwart over 6 gaat de zon onder, en de laatste 50 km rijden we in het donker. Zoals we nu moeten rijden, noemt Jan dat ‘Poolse toestanden van weleer’. Doordat de autolichten hier niet goed zijn afgesteld, gebruiken de Peruanen steeds hun grote licht (om beter te kunnen zien en gezien te worden). Maar: het resultaat is dat je steeds verblind wordt. Jan doet dan zijn lampen even uit, en we merken dat daar goed op gereageerd wordt; het tegemoetkomend verkeer dimt.
Tijdens het diner is er een uitvoering van Peruaanse muziek en dans. Het wordt vrolijk en levendig gebracht. Da’s weer genieten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten